Huis gekocht

Natuurlijk was het allemaal al officieel en in kannen en kruiken, maar vandaag hebben we dan toch officieel de koopakte getekend. Omdat er ook nog een hypotheekakte bij zat moesten we daarvoor om 13:00 uur bij de notaris verschijnen. Ik heb begrepen dat je voor een testament én een hypotheekakte nog fysiek bij de notaris moet verschijnen. Zo’n bezoek geeft toch altijd wat (aangename) spanning die mede wordt opgeroepen door het gebouw. In dit geval een statig kantoor van notariskantoor Schut|van Os in de De Lairessestraat met grote kamers.

Voorafgaand aan het bezoek bij de notaris hebben we vanmorgen om 10 uur eerst de ‘inspectie’ gedaan. Ik moest even googelen wat daarmee wordt bedoeld. Het belangrijkste blijkt het opnemen van de metertanden te zijn. In het geval van dit huis alleen die van water en elektra. Op IJburg zijn geen huizen die op gas zijn aangesloten (voor zover ik weet). Het huis hebben we ‘as is, where is’ gekocht. Dus ook als er ineens iets groots aan de hand zou blijken te zijn, het risico ligt volledig aan onze zijde. Ik hoop niet dat dat in de toekomst nog erg jammer gaat zijn.

De inspectie werd een instructiemoment. De verkoper heeft het hele pand met ons doorgelopen en verschillende bijzonderheden uitgelegd. De eigenaar zelf had het zichtbaar moeilijk om zijn ‘levenswerk’ te verlaten. Een gevoel wat wij herkennen van het verlaten van ons eigen huis waar zoveel achterblijft aan herinneringen dat het ook pijnlijk is. Ik ben me nog niet bewust waar ik aan begin, maar me ook niet ten volle bewust van wat ik achterlaat. Eerste huurhuis samen, trouwen, kinderen geboren, vrienden maken, huurhuis kopen, huis verbouwen en alle ellende én geluk die aan deze hoogtepunten verbonden zijn. Hoe snel wordt dit nieuwe huis ook míjn huis?

Al voor dat Merel en ik zijn gearriveerd voor het uitvoeren van de inspectie is het schoonmaakteam al gearriveerd. Met vijf man (4 vrouwen en 1 man) worden alle kasten van binnen en buiten schoongemaakt, de keuken uitgesopt en de vloeren gedweild. Ook worden alle ramen van binnen en buiten gelapt en het spinrag tot in de verste hoeken verwijderd. Na aanvankelijk wat twijfel is het een klus waarvan we nu blij zijn dat hij is uitbesteedt. Morgen verhuizen, we hadden er geen tijd voor gehad. En zoals m’n schoonmoeder wel eens zegt is ‘eigen vuil’ minder erg dan het vuil van een ander.

Om 13:28 stonden we weer op de stoep van de notaris en was het huis officieel van ons. Morgen verhuizen. Onwerkelijk.

Vandaag in het kort !

  • Huis geïnspecteerd
  • Huis schoongemaakt
  • Eerste buurtbewoners ontmoet
  • Huis gekocht
  • Thuis de laatste dozen ingepakt en apparatuur ontmanteld

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *