Het valt gelukkig best mee

Monteur

Vandaag een monteur voor de warmtepomp over de vloer gehad. Dat gaf een enorme stapel informatie. De warmtepomp was een tijdje niet onderhouden door een officiële monteur dus ik was benieuwd naar zijn bevindingen. Het leek behoorlijk mee te vallen. Alle drie de pompen doen het nog en de sensors zijn niet afgebroken. Reparaties die regelmatig voor komen. Daarnaast was er weinig roest. Wat hem wel opviel was dat er een thermosensor aan de buitenkant ontbrak. Er was echter wel en sensor aangesloten want hij gaf 14 graden aan. De sensor nog niet gevonden maar die zit waarschijnlijk achter een laag isolatie. De sensor meet de temperatuur en de kachel reageert daar op. In het bedieningsmenu van de warmtepomp kan dan worden aangegeven in welke mate de pomp op de buitentemperatuur moet reageren. Hij heeft daar een aantal instellingen aangepast. De oude instellingen hebben we voor de zekerheid ook opgeschreven. Dan kan ik hem eventueel ook weer terugzetten in het geval we het ineens heel koud krijgen.

Geluid

Teleurstellend was zijn mededeling over het geluid die het apparaat produceert. Als de pomp draait hoor je dat duidelijk. Dat geluid is het geluid van de warmtepomp. Ofwel, daar doe je niks aan. Die moet ik nog even verwerken. De brom hoor je op de vierde en de derde en met enige moeite ook op de tweede. Dat reikt dus vrij ver. Na wat zoekwerk heb ik wel het bedrijf aixfoam.nl gevonden. Zij maken o.a. geluidsabsorberende matten. Ik moet nog even verder zoeken, maar ik hoop dat dat wat is. Ik hoop ook dat ik zo’n mat onder de warmtepomp kan krijgen. De matten variëren in dikte tussen de 1 en de 5 cm. Ik moet bestuderen hoeveel rek er in de leidingen zit

Hydrofoor

Ik vroeg hem ook of we weer een grote douchekop konden nemen zoals in ons vorige huis. Dat lijkt problematischer. De warmtepomp staat op de vijfde verdieping en de waterdruk is daar nog maar 1 BAR (van 2 BAR op de begane grond). Op de vijfde wordt het water verwarmd en gaat vervolgens naar de kranen. De druk is dan nog altijd 1 BAR. Als we dat probleem willen oplossen moet er een hydrofoor komen. Een apparaat die op de begane grond de koudwaterleiding extra druk mee geeft (tot bijvoorbeeld 4 BAR). Hij vertelde dat de oude hydroforen nogal veel lawaai maakten maar dat dat met de nieuwe apparaten niet per se meer zo is. Die hydrofoor gaat er dus komen. Noodzakelijk voor een goede douche ook voor de BNB gasten.

Warmwaterinstallatie

De warmwater buizen die op het dak staan bleken er niet al vanaf de bouw op te staan. De monteur -die de installatie ook had geïnstalleerd- gaf aan dat de ‘technische ruimte’ op het dak eerst kleiner was. Dat verklaarde ineens de vreemde indeling van de vloer. Het huisje is dus uitgebreid. Nu staan er 2 enorme warm water collectoren op het dak. Volgens de monteur voldoende om een zwembad mee te verwarmen. Het warme water wat deze collectoren produceren wordt opgeslagen in 2 boilers van 260 liter. In de warmtepomp zit een (hoofd)boiler van 150 liter water. Deze wordt altijd (elektrisch) op temperatuur gehouden. De boilers bieden het verwarmde water aan aan de hoofdboiler waardoor deze het water minder hoeft te verwarmen. Dat scheelt dan stroom. Voor dat de monteur langskwam had ik al gezien dat de drukmeter van deze installatie op heel weinig BAR stond. Ik dacht dat dat de oorzaak was van de kleine hoeveelheid warm water, maar dat was dus niet zo. Dat de druk laag is is ook normaal, die neemt pas toe als de collectoren warmer worden. Ook weer duidelijk en een zorg minder.

Warmte terugwin installatie

In de technische ruimte hangt ook nog een apparaat om de warme lucht die uit het huis wordt gezogen wordt gebruikt om verse lucht die het huis in wordt geblazen alvast op te warmen. Dat scheelt veel energie. In een dicht ‘laag temperatuur’ huis is ventilatie ook belangrijk voor een gezond binnenklimaat zoals dat heet. Deze installatie was echter niet meer aangesloten en stond uit. Ik ga nog afwegen of ik dat weer wil. Tot die tijd zijn er beneden een aantal voor en achter deuren waar best wat frisse wind doorheen komt. Over het binnenklimaat maak ik me daarom weinig zorgen.

Muurverwarming

De muurverwarming lijkt niet overal te werken. Op elke zijmuur zijn drie (of vier?) zones waar de muurverwarming zit maar bijvoorbeeld in de kamer op 1 hoog voor voelen we weinig. Gelukkig lijkt het er op dat die zone niet open stond. De kasjes waarin ik dat kan bedienen heb ik open geschroefd en de knoppen opengedraaid. Ik hoop dat het werkt.

Al met al een hoop informatie ontvangen. En de uitkomst viel me mee. Een van de twee compressievaten van de verwarmingsinstallatie lijkt niet goed meer te zijn. Die moet bij zijn volgende bezoek worden vervangen. Dat geldt ook voor de display waarbij de streepjes nogal verspringen waardoor een 3 bijvoorbeeld een 9 wordt en een 7 een 1 (of vice versa). Verder een aantal instellingen in de pomp aangepast. Aan het eind van de dag hebben we hier nog last van gehad.

Het lijkt allemaal aardig mee te vallen.

Vandaag kort !

  • Vide gaat waarschijnlijk verdwijnen.
  • Extra kattenbak gearriveerd
  • Voor het eerst sinds ruim 2 weken weer een 8 uur journaal gezien
  • De eerste Hue WiFi lampen geactiveerd en op een schakelaar aangesloten
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *